Esettanulmány

Esőkirály webáruház

Megbízó: ÖntözzVelem Kft. - www.esokiraly.hu

A hazai öntözéstechnikai piac egyik kiváló szakembere megálmodott egy olyan rendszert, melynek segítségével könnyebben és gyorsabban lehet tetszőleges méretű és formájú telekre öntözési rendszert tervezni.
 
A projekt informatikai megvalósítására cégcsoportunkat kérte fel, s a bevezetés alatt álló rendszer első fogadtatása osztatlan szakmai sikert aratott.

Feladat:

A feladat egy olyan öntözéstechnikai WebShop tervezése és lefejlesztése volt, mely képes együttműködni a szaküzletben már működő raktárkezelő szoftverrel, képes kiszolgálni online vásárlók nagy számát, és a kertépítő viszonteladók számára online árajánlat készítést is biztosít, komplett öntözési rendszer tervező szolgáltatással kiegészülve.

Megvalósítás:

A folyamatok és a rendszer megtervezését követően az adatbázis struktúra kidolgozása következett. Ezek után a webshop adminisztrációs (backEnd) felületének a fejlesztése/kialakítása következett, mely a Viola™ rendszer segítségével valósult meg. Az admin (CMS) felület a webshop szöveges-képi tartalmának dinamikus menedzselését biztosítja, beleértve a webáruház gerincét alkotó termékadatbázist, regisztrált felhasználók és kiemelt viszonteladók kezelését.

A webshop – frontEnd – oldalának lefejlesztése a megrendelő igényeinek megfelelően és a grafikus designer terve alapján történt. A szaküzletben használt raktárkezelő program adatainak feldolgozása biztosítja, hogy a webshop mindig az aktuális terméklista információit jelenítse meg! Az oldal úgy lett kialakítva, hogy minden felhasználó könnyedén tudja kiválogatni a kívánt termékeket, majd azokat kosárba téve megrendelni.

A kiemelt viszonteladói státusszal rendelkező felhasználók számára bővített funkciók sorával működik az oldal. Számukra komplett öntözőrendszer tervező áll rendelkezésre, felhasználva a webshopban található termékeket. A tervező szekcióban a viszonteladó saját ügyfelei számára egyedi terveket készíthet. Az ügyfél kertjének adottságait - varázsló segítségével - megadva/kiválasztva állíthatja össze a rendszer minden elemét. Végeredményben pedig olyan öntözőrendszer tervét készítheti el a viszonteladó, melynek segítségével a kert öntözéséhez szükséges víz mennyisége előre kiszámolható (99%-os pontossággal), ugyanis a weboldal a termékekről pontos vízfogyasztási (liter/nyomás) adatokat tárol.

A tervező segítségével lehetővé válik, hogy mindig a legoptimálisabb elemekből álljon össze egy adott öntözőrendszer. Segítve a költséghatékony működést. Az elkészült tervet, a viszonteladó elmentheti, árajánlatba szerkesztheti. A letárolt árajánlatokat projekt csoportokba rendezve tárolhatja.

A webshop, projekt és árajánlat szerkesztő, illetve öntözőrendszer tervező oldalak (User Interface) megtervezésekor és programozásakor cél volt a felhasználói élmény fokozása, beleértve a rendszer működésének gyorsasága / látványa / használhatósága. A rendszer gyorsaságát biztosítja, hogy optimalizálva lettek a szerveroldali számításigényes műveletek, adatbázis műveletek. A legmodernebb kliens oldali javascript frameworköt igénybe véve, valamint a hálózaton történő adatforgalom optimalizálására AJAX technológia biztosítja a gyors működést.

Megvalósítás éve: 2013-2014

  • A rendszer főbb technikai jellemzői:
  • linux szerver környezet
  • PHP és MySQL alapú szerver oldali program kód
  • kliens oldali javascript (jQuery framework)
  • AJAX