Esettanulmány

EMEDIQ

Megbízó: Holland IT cég

Intelligens gyógyszerszedési és tájékoztató „health care” rendszerünk ötvözi a hagyományos betegtájékoztató rendszerek (gyógyszerismertetők, gyógyszertári és ügyeleti –alapadatok, szedési időpontok stb.) és a modern IT megoldásokat. Mobil eszközre telepített alkalmazásunkkal gyorsan kaphat információt a szedett gyógyszerről, értesítést a szedési időkről, nagyban megkönnyítve a gyógykezelést.

Feladat:

Holland megbízónk számára kellett egy olyan homogén, de mégis több komponenst egyesítő alkalmazást készítenünk, mely teljes körűen kiszolgálja a gyógyszerhasználók és a gyógyszerészek igényeit. Az egyedülálló, komplex „health care” rendszerünk lehetőséget ad a gyógyszertárak számára, hogy a csatlakozás után az általuk forgalmazott gyógyszereket QR kóddal ellátva a vevőik egy mobil alkalmazás segítségével különböző információkat kaphassanak a készítményekről.


 1. Videó formátumú gyógyszerismertető
 2. Gyógyszerismertető PDF letöltése
 3. Keresztszedési veszélyek
 4. Gyógyszertár információk
 5. Ügyeletes gyógyszertárak adatai
 6. Gyógyszertárhoz navigálás
 7. Szedési időpontok meghatározása és ezen időpontokról email és push notification értesítés


Megvalósítás:

A megvalósítás során újdonság volt a holland munkaszemlélet elsajátítása, mely sok területen átalakította a projekt megvalósítás általunk eddig bevett folyamatait, de ezeket a módszereket átvéve úgy gondoljuk, a cég produktivitása és időhatékonysága sokat fejlődött, így még eredményesebb lett. Mivel a megbízók között volt releváns gyógyszertári értékesítési tapasztalattal bíró személy, illetve IT szakemberek is, az alap folyamatok kialakítása gyorsan megvalósult. A Béta verzió kidolgozása és tesztelése után történt meg a folyamatok pontosítása és az üzleti logikához történő illesztése. Mivel a rendszer uniformizáltnak lett tervezve, ezért a megbízók által megcélzott célpiacok különbségeit is le kellett tudni kezelni a fejlesztések során. Mivel az IT technológia az egyik leggyorsabban fejlődő iparág, nekünk is szembesülnünk kellett a fejlesztési idő alatt azzal, hogy megbízónk többször kért alapvető változtatásokat. Mivel érdekünk, hogy a piacon fellelhető legújabb technológiákat beépítsük a portfóliónkba, ezért örömmel tettünk eleget a néha komoly kihívást jelentő kérések megvalósításának.


Főbb komponensek:

Gyógyszertári felület

A gyógyszerészek által elsősorban adatbevitelre használt felület, amin a gyógyszertárról az ügyfelek által megadott feedbackek is megjelennek.

A felhasználók itt tudják megadni a gyógyszertárak és a készítmények alapadatait.

Mobil alkalmazás


Regisztráció

Az ügyfelek személyes adatainak megadására szolgáló felület. Itt lehet megadni a gyógyszerszedési szokásokra vonatkozó adatokat is, mint pl.: az ébredési időt stb.

Info oldal

Ez az oldal jelenik meg, ha egy felhasználó QR kód olvasásával érkezik az oldalra.

A lap felső részében megjelennek a gyógyszer alapadatai (név, kiszerelés, hatóanyag).

Az adatok alatt a video képe jelenik meg. A lejátszás a kép közepén lévő fehér háromszöggel indítható el.
A video alatt négy dobozban felhasználhatóságra utaló piktogramok jelennek meg, melyekre koppintva az azokhoz tartozó szöveg is megjelenik.
A piktogramok alatt megjelenik annak a gyógyszertárnak a logója, a neve, valamint a nyitvatartási státusza (nyitva / zárva), ahol az adott terméket vásárolták. A logóra koppintva lekérhetjük a kereskedelmi egység részletesebb adatait.

Ügyeletes gyógyszertár oldal

A belépésnél eltárolt helyadatok alapján a rendszer külső adatbázisból lekérdezi a pozícióhoz legközelebbi gyógyszertárakat. A lépések: 20 km, 50 km, 100 km, majd Berlin.

A lekérdezés eredménye alapján megjeleníti a gyógyszertárak elérhetőségeit (név, cím, telefonszám), valamint kattintásra megjelenik a patika helye a Google Maps térképen, s tervez egy útvonalat is.


Saját gyógyszerek oldal (Medikamente)

Itt jelennek meg az aktuálisan szedett gyógyszerek adatai (név, hatóanyag, szedési dátumok, státusz (aktív/inaktív), kép).

A listában felül jelennek meg az aktívak, alatta pedig az inaktív elemek.
Minden sor mellett megjelenik két gomb: „Részletek” és „e-medIQ”, melyek az adott lapra vezetnek át.
Az aktív gyógyszerek alatt megjelenik egy „Korábban szedett gyógyszerek” gomb, melyet megnyomva megjelennek a fenti adatok az inaktív gyógyszerekről is.

Gyógyszerszedési tanácsadó (QRMedic)

Ebben a menüben adhatók meg az adott gyógyszer szedési adatai.

Az oldal tetején megjelennek a gyógyszer alap adatai (név, státusz (aktív/inaktív), értesítés jelenlegi állapota (SMS/e-mail), kép/video iframe).
A rendszer alapesetben kiolvassa a gyógyszerhez Backendben rögzített szedési gyakoriságot és mennyiséget, kivéve, ha az aktív felhasználó korábban már szedte ezt a gyógyszert. Utóbbi esetben az ott rögzített adatok kerülnek beolvasásra.


A rendszer alapesetben kiolvassa a gyógyszerhez Backendben rögzített szedési gyakoriságot és mennyiséget, kivéve, ha az aktív felhasználó korábban már szedte ezt a gyógyszert. Utóbbi esetben az ott rögzített adatok kerülnek beolvasásra.

A tanácsadó beállítása az alábbi lépésekben történik:

 1. A rendszer bekéri a napi szedési gyakoriságot (maximum 4).
 2. Ez alapján a rendszer javasolja a szedési időpontokat (óránkénti gyakorisággal) és a mennyiségeket, mely adatok megváltoztathatók.
 3. Meg kell adni a kezdési dátumot, mely alapesetben az aktuális nap.
 4. A „Start” gomb megnyomására a rendszer menti a beállításokat, s kiszámolja a teljes gyógyszeradag beszedéséhez szükséges végdátumot.
 5. Amennyiben a gyógyszert a felhasználó korábban már szedte, s a rendszer adatai szerint van maradék, úgy rákérdez, hogy hogyan kívánja folytatni:
  - csak a maradékot,
  - a maradékot és az új dobozt,
  - csak az új dobozt használja fel

Amennyiben a felhasználó az utolsó lehetőséget választja, úgy a rendszer megerősítő kérdés után törli az előző doboz maradékát, s csak az új mennyiséget tárolja el.

 1. Az oldalon leállítható az aktív kezelés.
 2. Az oldalról a saját gyógyszerek listájához lehet navigálni

Visszajelzés

Ezen az oldalon három dolgot lehet értékelni:

 1. saját gyógyszertárakat
 2. saját gyógyszereket
 3. QRVisio

Minden kategória minden elemét egyszer lehet értékelni, felhasználónként.

Technikai jellemzők

 1. 4 rétegű védelemre épülő, 3 rétegű szoftver-architektúra
 2. reszponzív felület
 3. Semantic UI felhasználói motor
 4. Lazy Load plug-in
 5. Hammer.js (Multi-Touch library)
 6. Google.Maps integráció
 7. YouTube integrációMegvalósítás éve: 2013-2014